"Občania, čo robíte s použitým olejom z vašej kuchyne?"
Mestá a obce od začiatku tohto roka začali so zberom použitého kuchynského oleja a tukov.
Na základe pôsobenia v odpadovom hospodárstve a hlavne pri poskytovaní služieb ohľadom zberu a vývozu biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu sme zachytili niekoľko zaujímavých postrehov.
Pravidelne sa stretávame so zákazníkmi ktorí si likvidáciu a vývoz kuchynského odpadu zmluvne zabezpečia so spoločnosťou, ktorá im dá iba o pár centov lacnejšiu ponuku ako iná spoločnosť. Zákazníka nezaujímajú výhody, benefity, bezstarostná spolupráca, ale iba mesačná úspora jedného-dvoch eur.
V konečnom dôsledku ale nakoniec zaplatia viac, nakoľko sa môžu stretnúť s:
Štandardne sa používajú zberné nádoby s objemom 60 L ktoré majú hlboké hrdlo (samozrejme podľa potreby prevádzky), tesniace gumičky na veku, veko s pevnou kovovou obručou, ktoré je dobre uzatvárateľné. Nádoby musia byť označené nálepkou pre kuchynský odpad a zodpovedať pravidelnej sanitácii.
Štandardne sa zberné nádoby poskytujú bezplatne. Niektoré spoločnosti ale v zmluve nastavia nižšiu cenu pri odvoze odpadu, ale v dodatku si naúčtujú zapožičanie zberných nádob.
Pri podpisovaní zmluvy je potrebné si stanoviť presnú frekvenciu odvozu kuchynského odpadu a počet zberných nádob. Najčastejšie sa využíva odvoz odpadu 1x týždenne. Pri prevádzkach ktoré majú minimálny odpad, ako napríklad materské školy, alebo malé pizzerie sa akceptuje aj odvoz odpadu 2x do mesiaca, no musíme brať do úvahy zvyšujúce teploty v letných mesiacoch.
Biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad podlieha rozkladu a preto môže v lete v zbernej nádobe kysnúť a vytvárať nepríjemný zápach. Kontrola z Úradu verejného zdravotníctva vtedy nemusí danú frekvenciu akceptovať.
Každý odber kuchynského odpadu by mal byť potvrdený zberným listom, ktorý by mal obsahovať katalóg odpadu a jeho zaradenie, množstvo, úradný kód v rámci nakladania s odpadom, identifikačné údaje spoločnosti, ktorá daný odpad prevzala, ŠPZ automobilu, dátum prevzatia a podpis. Zberný doklad slúži ako podklad reálneho odovzdania BRKO odpadu a taktiež ako podklad pri vyplňovaní evidenčných listov a ročného hlásenia o vzniku a nakladaní s daným odpadom.
Pri podpisovaní zmlúv o poskytovaní služieb je potrebné si overiť či má firma príslušné rozhodnutia udelené okresným úradom životného prostredia ako aj regionálnou a veterinárnou správou.
Firma by mala preukázať akým spôsobom daný odpad likviduje, zhodnocuje a preukázať sa príslušným kódom v rámci manipulácie s odpadom. Ak firma funguje ako prostredník, len v rámci zberu a skladovania, mala by preukázať kde biologicky rozložiteľný kuchynský odpad končí a kto je jeho koncový spracovateľ.
Pôvodca odpadu je zo zákona povinný viesť si evidenciu odpadu na evidenčných listoch a zároveň je povinný odovzdať ročné ohlásenie o vzniku a nakladaní s odpadom. Ohlásenie sa podáva za predchádzajúce ročné obdobie Okresnému úradu životného prostredia a to do 28. februára. Vzory tlačív sú uvedené v prílohe vyhlášky zákona o odpadoch.
Vypisovanie tlačív, uvádzanie správnych kódov odpadu a kódov nakladania sú pre pôvodcu odpadu pomerne komplikované. Treba sa preto informovať či firma, ktorá zabezpečuje odvoz biologického rozložiteľného a kuchynského odpadu tieto služby ponúka svojím zákazníkom, prípadne s akou cenou sú tieto služby spoplatnené.
Pri tvorbe ceny si musíte dávať pozor, či zmluva obsahuje jednotnú cenu, alebo sa v jej dodatkoch skrývajú aj rôzne poplatky za manipulačné či dopravné náklady.
Na slovenskom trhu je len pár firiem, ktoré sa venujú biologicky rozložiteľnému kuchynskému a reštauračnému odpadu. Ešte menšie množstvo z nich, ale spĺňa požadovanú kvalitu a štandard služieb pri zbere a odvoze odpadu.
Spoločnosť ESPIK Group s.r.o. sa zaradzuje medzi popredné spoločnosti pôsobiace na celom Slovensku v oblasti zberu a zhodnocovania vedľajších živočíšnych produktov „kuchynský odpad“. Rieši komplexný zber kuchynského odpadu a jeho zhodnocovanie. Zabezpečuje zber a odvoz odpadu pred jeho zhodnotením s katalógovým číslom:
20 01 25 - jedlé oleje a tuky
20 01 08 - biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad
Mestá a obce od začiatku tohto roka začali so zberom použitého kuchynského oleja a tukov.
Od 1. júla musia obce a mestá začať povinne triediť aj kuchynský bio odpad z domácností.
Hlavnou úlohou informačného systému má byť zjednodušenie vykazovania produkcie a nakladania s odpadom.