"Občania, čo robíte s použitým olejom z vašej kuchyne?"
Mestá a obce od začiatku tohto roka začali so zberom použitého kuchynského oleja a tukov.
ZÁKON O ODPADE
Znečistenie zeme je na alarmujúcej úrovni a aj preto je likvidácia odpadu jednou z problematík, ktorá v súčasnosti čoraz viac vystupuje do popredia. Dňom 1.1.2013 nadobudol účinnosť zákon č.343/2012 Z.z., ktorý upravuje zákon o odpadoch č.223 z roku 2001. Táto novela priniesla väčšiu zodpovednosť pre fyzické i právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie spoločného stravovania a tvoria kuchynský a reštauračný odpad.
Každý pôvodca odpadu (prevádzkovateľ reštaurácie, jedálne, či inej výdajne stravy) je povinný odovzdať odpad len osobe (sprostredkovateľovi), ktorá má oprávnenie nakladať s takýmto druhom odpadu. Sprostredkovateľ, ktorý sa stará o zber kuchynského odpadu, musí mať schválené rozhodnutie od Veterinárnej a potravinovej správy ako aj od Úradu životného prostredia.
ČO PATRÍ POD KUCHYNSKÝ A REŠTAURAČNÝ ODPAD ?
Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad (BRKO) patria:
PATRÍM K PREVÁDZKOVATEĽOM AJ JA ?
Zákonom sa musíte riadiť ak prevádzkujete:
KTO SMIE NAKLADAŤ S ODPADOM
Akákoľvek činnosť, ktorá súvisí s nakladaním (zber, preprava, skladovanie, spracovanie) s kuchynským odpadom a použitými potravinárskymi olejmi, podlieha požiadavkám nariadenia (ES) č. 1069/2009 a jeho vykonávaciemu nariadeniu (EÚ) č. 142/2011. Zber kuchynských a reštauračných odpadov a kontajnerov určených pre tieto odpady sa musí riadiť aj nariadením č. 1069/2009.
Subjekt, ktorý nakladá s odpadom musí byť registrovaný, a schválený príslušným orgánom veterinárnej správy. Ďalej musí mať platné povolenie s prideleným úradným číslom, ktoré musí používať pri všetkých dokladoch súvisiacich s výkonom činnosti zberu odpadov, pri obchodoch a pri uzatváraní obchodných zmlúv.
AKO ODPAD SKLADOVAŤ
Prevádzkovateľ reštaurácie, jedálne a pod. je povinný zabezpečiť oddelené odkladanie kuchynského a reštauračného odpadu do hermeticky uzatvárateľných zberných nádob, ktoré sú určené na skladovanie odpadu. Patria tu napríklad typizované obaly, nádoby či kontajnery dodávané obchodníkom alebo sprostredkovateľom odpadu. Nádoby musia mať označenie –VEDĽAJŠÍ ŽIVOČÍŠNY PRODUKT – KUCHYNSKÝ ODPAD – MATERIÁL KATEGÓRIE 3 - „NEURČENÉ NA ĽUDSKÚ SPOTREBU“.
Kuchynský odpad je potrebné uskladňovať do uzatvárateľných kontajnerov (prepravných nádob) určených na tento účel tak, aby sa minimalizovalo riziko znečistenia kontajnera. Kontajnery môžu byť na jednorazové, či opakované použitie. V prípade opakovaného používania sa kontajnery po každom použití musia vydezinfikovať, čo samozrejme zabezpečuje naša firma. Pokiaľ sa do kontajneru vkladá obal (napríklad vrece), musí byť po jeho použití bezpečne odstránený, napríklad spálením. Zároveň platí, že sa nesmie zamieňať za obaly určené na ostatný komunálny odpad.
AKÉ BUDÚ VAŠE POVINNOSTI ?
ČO SA NAOPAK NESMIE ?
HLÁSENIE O VZNIKU ODPADU A NAKLADANÍ S ODPADOM
Podľa vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 366/2015 Z. z.
Hlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním podáva držiteľ odpadu na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 8. Túto povinnosť má ak nakladá ročne v súhrne s viac ako 50 kg nebezpečných odpadov alebo s viac ako jednou tonou ostatných odpadov.
Ak ide o biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad, hlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním, sa podáva bez ohľadu na jeho množstvo.
Novelou zákona o odpade vstupuje do pozornosti aj Úrad verejného zdravotníctva a Úrad životného prostredia, ktorý vykonáva úradné kontroly o dodržiavaní daných predpisov. Taktiež upozorňuje prevádzky, ponúkajúce stravovanie, ktoré o tom ešte nie sú oboznámené, nakoľko platnosť zákona je už od roku 2013.
Hlásenie o vzniku odpadu a nakladaní s ním, sa podáva za obdobie kalendárneho roka a zasiela sa príslušnému úradu životného prostredia do 28. februára nasledujúceho roka. Vzor tlačiva.
Zdroj informácií:
www.svps.sk
www.jedalne.sk
www.odpady-portal.sk
www.separujodpad.sk
novela zákona - pdf
Mestá a obce od začiatku tohto roka začali so zberom použitého kuchynského oleja a tukov.
Od 1. júla musia obce a mestá začať povinne triediť aj kuchynský bio odpad z domácností.
Hlavnou úlohou informačného systému má byť zjednodušenie vykazovania produkcie a nakladania s odpadom.